U Košarkaškoj ligi Srbije ovog vikenda se spušta zavesa na prvi deo sezone. Tri ekipe dominirale su u prethodnih deset kola, s tim što je samo Vojvodina uspela da ostvari maksimalan učinak, pa i to pokazuje izjednačenost kvaliteta na vrhu. Konstantin i FMP izgubili su samo Novom Sadu, u obe utakmice odlučivala je „jedna lopta“ i u obe su upravo gosti vodili tokom većeg dela utakmice. FMP je odmah nakon svog prvog poraza imao „zicer“ za oporavak, jer je demolirao Jagodinu u Železniku sa 36 poena razlike, a Nišlije imaju delikatan zadatak, jer nakon bolnog poraza u SPENS-u igraju novi derbi i to baš sa FMP-om. Da sve bude još teže, postoji realna šansa da u sutrašnji meč Konstantin uđe osetno oslabljen, bez dvojice igrača sa velikom minutažom, a hendikep bi bio i izostanak samo jednog od njih.

Pa ipak, na muci se poznaju oni pravi i tom devizom rukovode se i u niškom klubu, uoči sutrašnjeg duela sa timom, koji sa klupe predvodi legendarni Milan Gurović:

Veoma teško smo podneli poraz od Vojvodine, ali morali smo što pre da ga zaboravimo, jer nailazi još jedna velika utakmica. Siguran sam da FMP dolazi u Niš sa velikim motivima. Imaju kvalitet, jer su, kao i mi, zadržali veći deo ekipe iz prošle sezone. Glavna opasnost preti nam sa pozicije plejmejkera od Filipa Čovića, koji je pokretač najvećeg broja njihovih akcija. Ipak, verujem da ćemo, uprkos realnoj opasnosti da nastupimo prilično oslabljeni, pronaći način da dođemo do pobede i tako „sačuvamo“ Čair u kojem još ne znamo za poraz-kaže Danilo Tasić, koji je prošle sezone pružio odličnu partiju u Železniku i sigurno je da rival ima to u vidu u pripremi niške utakmice.

Plejmejker Vladimir Veličković bi, u slučaju da Stojačić ne bude mogao da igra, poneo možda i najveći teret na utakmici:

Posle derbija u Novom Sadu, čeka nas isto tako teška utakmica u Nišu protiv jedne odlične ekipe kakva je FMP. Čović jeste njihov lider, ali imaju još odličnih igrača i sigurno je da će pred nama stajati veliki izazov. Ipak, ukoliko odigramo odbranu na našem maksimumu, verujem da ćemo biti blizu pobede-rekao je plej Konstantina na konferenicji za novinare uoči subotnjeg meča sa timom iz Železnika.

Mnogo toga u vidu ima i Marko Cvetković, koji se prvi put ove sezone nalazi u situaciji da mora da priprema ekipu posle izgubljenog meča, a čitave sedmice na treningu nije imao dvojicu veoma bitnih igrača, kao i mladog Stefana Savića, koji samo što je zalečio povredu kolena.

Sigurno je da me u ovom trenutku najviše brine zdravstveni bilten naše ekipe. Strahinja Stojačić je van stroja već dve sedmice, postoji neka mala šansa da zaigra u subotu, jer je ta povreda blizu izlečenja, ali još nismo doneli konačnu odluku o njegovom nastupu. Mnogo teža situacija je sa povredom Nemanje Baraća, koji ima rupturu mišića, ide dva puta dnevno na terapije, ali šanse da se oporavi do subote su minimalne, pa je gotovo izvesno da na njega nećemo moći da računamo. No, šta je-tu je, mi svakako moramo da damo svoj maksimum u postojećim okolnostima i da pokušamo da se “dignemo“ posle poraza u Novom Sadu, kojem smo najviše mi sami kumovali-rekao je Cvetković uoči sutrašnjeg meča, a onda ukazao na kvalitet koji poseduje tim iz Železnika. Pri tom, trener Konstantina se izuzetno pohvalno izražavao o mladim igračima koje forsira njegov prijatelj i kolega Milan Gurović:

FMP je vrlo dobra ekipa, u kojoj su glavne poluge Čović, pre svih, a onda i Gudurić, Šturanović, Dobrić, igrači koji su već nakupili prvoligaškog iskustva. Sa spoljnih pozicija, tu je i Đukanović, a ostatak ekipe čine talentovani momci koji se bore za afirmaciju. Tu pre svega mislim na Stojanovića i Borišu Simanića, koji je 1998. godište i ima šansu da, ako bude istrajao, bude vrhunski igrač. U svakom slučaju, čeka nas vrlo teška utakmica i stoga pozivam publiku da nam pomogne da damo svoj maksimum, ali i da na delu vidi neke momke koji bi trabalo da predstavljaju budućnost srpske košarke. Na kraju, ovo je poslednja utakmica u ovoj godini, već nas polako stiže i umor i nadam se da ćemo na pravi način okončati ovaj prvi deo sezone. Verujem da možemo i nadam se pobedi-nikada Cvetkoviću nije manjkalo samopouzdanja, baš kao što je često, u nekim drugačijim situacijama, umeo da pokaže da je alergičan na euforiju.

Subotnji duel u Čairu počinje u 20 sati, a karte za utakmicu mogu se nabaviti po popularnoj ceni od 100 dinara.

Leave a Reply