Obično se na početku sezone dva uzastopna meča na svom terenu nazivaju povoljnim rasporedom, ali nismo sigurni da je tako i u slučaju Konstantina. Mladoj niškoj ekipi, još nedovoljno adaptiranoj na zahteve seniorske košarke, potrebno je vremena da se prilagodi i uhvati u koštac sa mnogo iskusnijim i, ruku na srce, i kvalitetnijim timovima, a već u prvom kolu doživela je ubedljiv poraz od Slobode (70:94), jednog od favorita takmičenja. Nišlijama sada u goste stiže Zdravlje iz Leskovca, tim koji takođe u svom sastavu ima nekolicinu vrlo iskusnih igrača, poznatih ovdašnjoj javnosti. Možda najpoznatiji je Vlada Stanisavljević, momak stasao u nekadašnjem Ergonomu, u vreme kada mu je jedan od „mentora“ bio upravo Marko Cvetković, tada saigrač, a sada trener Konstantina. No, ima u Leskovcu još dobrih igrača i sigurno je da Zdravlje u večerašnji meč ulazi kao favorit. Tim pre, jer su gosti nedavno savladali Nišlije, na turniru koji se igrao pod nazivom „Kup Konstantina“.

No, pripremni mečevi su jedno, a oni takmičarski sasvim drugo. Ipak, sva je prilika da će Zdravlje u Niš stići u još jačem sastavu i ohrabreno startnom pobedom nad Klikom iz Arilja (80:75), u prvom kolu ove lige. Sa druge strane, iako su mu preko potrebna, Konstantin još nije angažovao najvaljena pojačanja, pa će Leskovčane dočekati u istom sastavu u kojem je igrao i protiv Užičana. A tu utakmicu, mladi igrači Konstantina još nisu zaboravili:

Moram najpre da se vratim na startni meč sa Slobodom u koji smo ušli sa ogromnom željom i iz te želje pravili neke glupe faulove, iz kojih smo primili dosta lakih poena. Nadam se da smo nešto naučili iz toga, da ćemo u meču sa Zdravljem znatno bolje zagrađivati koš, da nećemo dozvoliti protivniku skok u napadu i da ćemo pametno koristiti bonus faulove. Mi smo mlada ekipa, većina ovih momaka još „troši“ juniorski staž, za razliku od Zdravlja, koji ima dosta iskusne igrače i to je njihova najveća prednost. Dobro ih poznajemo i mislim da imamo šansu – umereni optimista je novi kapiten niškog tima Lazar Mladenović, momak koji ima samo 22 godine, ali je jedan od najiskusnijih u Konstantinu.

Baš tu mladost potencira i trener Marko Cvetković, koji ima razumevanja za oscilacije, ali očekuje da momci uče u hodu i što pre se priviknu na zahteve Druge muške lige Srbije:

Tek smo mesec dana zajedno i još nemam potpuni uvid u to šta mogu da očekujem od ovih momaka. Većina se još navikava na ovakav tempo treninga i na seniorsku košarku i tako će sigurno biti još neko vreme. Međutim, učićemo u hodu, pokušaćemo da se što pre adaptiramo na zahteve ove lige, a tragamo i za nekim pojačanjima. Međutim, baš zbog mladosti ovog tima, tu ne smemo da pogrešimo, pa stoga još vagamo i razmišljamo koga bi od raspoloživih igrača mogli da dovedemo – kaže trener Konstantina, a onda se okreće narednom protivniku.

Marko Cvetković je svojevremeno svoje najbolje igračke godine poklonio Zdravlju, dobro poznaje i ovu ekipu Leskovčana, ali veruje da će momci koje predvodi ući u meč sa mnogo više energije, neko u meču dva tima, odigranom u predsezoni (66:73):

Oni će u odnosu na taj meč sigurno biti pojačani bar jednim igračem. Imamo neke informacije da u triju Tešanović-Andrejević-Stanojević neki možda i neće igrati protiv nas, ali iskreno ne obaziremo se na to, već gledamo isključivo sebe i kako da odigramo bolje nego u tom našem meču, igranom pre dve sedmice. Tada smo u prvoj četvrtini dali samo četiri poena, kasnije smo ušli u egal, izgubili na kraju sa sedam poena razlike, ali nadam se da ćemo ovog puta imati malo veće intervale dobre igre, naročito u odbrani. Imali smo nekih problema i sa zdravstvenim biltenom, ali verujem da ću sutra moći da računam na sve momke i da ćemo se Zdravlju suprotstaviti najbolje što trenutno možemo -kaže Cvetković.

Konstantin i Zdravlje igraće u subotu u hali Čair, od 20.30 sati.

Leave a Reply