Šesto kolo Košarkaške lige Srbije ovog vikenda donosi duel prvog i poslednjeg na tabeli. Nišlije odlaze na megdan Dinamiku, lideru prvenstva i timu koji, iako novajlija u ligi, ima visoke ambicije. Miroslav Muta Nikolić je sigurno najzvučnije trenersko ime u ovoj ligi, a ekipa je sastavljena od nekolicine prekaljenih košarkaša i mladića koji u Dinamiku traže svoju punu afirmaciju. U prvih pet kola, beogradski tim je samo u Vršcu izgubio i svakako je veliki favorit u duelu sa Nišlijama koje, jedine u ligi, još ne znaju za pobedu.

Dinamik je na vrhu tabele, a mi smo na začelju i po nekoj logici stvari oni su apsolutni favoriti. No, mi tamo sigurno ne idemo da bismo izgubili utakmicu. Naprotiv, trudićemo se da odigramo što bolje, jer u našoj igri, po mom mišljenju, ima još puno prostora za napredak. Pre svega, potrebno je da u odbrani odigramo najbolje što možemo, da držimo koncentraciju na visokom nivou, da obratimo pažnju na njihov ofanzivni skok… U ovom meču smo, čini se, unapred otpisani i možda je u tome naša najveća šansa-kaže Dušan Stanković, mladi krilni centar Nišlija.

Trener Predrag Jaćimović svestan je da su porazi ostavili traga i da je samopouzdanje tima na vrlo niskom nivou, ali potencira činjenicu da je odigrano samo pet kola i veruje da će se stanje stvari uskoro popraviti:

Uvek se nazad treba osvrnuti, a gledati samo napred. U tom kontekstu, mi se trudimo da se pripremimo za ono što dolazi, jer još je mnogo utakmica pred nama. Dovoljno je da vežemo dve-tri pobede i mi smo tu, u igri. Naravno, posle ovih 0:5 to nije lako, ali već posle meča sa Dinamikom čeka nas nešto lakši raspored što opet nameće veći imperativ. Ali, bez namere da filozofiram, u sportu se igra samo za pobedu i sve ostalo je manje važno. Mi se još nismo ni kompletirali kao tim, sigurno ćemo, već naredne sedmice, dovesti jednog centra i probati da pojačamo konkurenciju i da malo podignemo kvalitet. To se sad nameće i kao velika potreba, jer nam se Mladenović opet povredio i neizvesno je kada će moći da se vrati, jer je taj problem sa skočnim zglobom već u nekoj hroničnoj fazi-kaže Jaćimović.

U vreme razvijenog „skautinga o Dinamiku se sve zna. Ono što predstavlja teškoću je kako mu „stati na žulj“:

Igramo sa timom koji je dobro izbalansiran. Imaju tri veoma iskusna igrača Katnića, Radulovića, Nađfeija, a tu su i mlađi koje donose veliku energiju, Stevanović i Tornjanski pre svih. Oni su na vrhu tabele i to pokazuje i neki njihov kvalitet i akbicije, ali mislim da, iako smo trenutno na dnu, nijedna ekipa u ovoj ligi za nas nije nepobediva, pa ni Dinamik. To što smo u ovom meču autsajderi nam i odgovara, jer iz te rasterećenosti može mnogo toga dobrog da se izvuče. Naravno, rasterećenost ne podrazumeva i neobaveznost, moramo mnogo toga još da popravimo u igri kako bismo u mečevima koji slede mogli da računamo na pobede-rekao je Jaćimović na redovnoj konferenciji za novinare.

Trener Konstantina je potom konkretno upitan za određene manjkavosti u napadu, izražene u slabom protoku lopte, malom broju asistencija i prečestom oslanjanju na individualnui kvalitet pojedinih igrača…

Jeste, primetne su bile te anomalije u poslednjoj utakmici, ali mislim da je igra bez lopte veći problem. Ovo je, ipak, nova ekipa, a igrač na najosetljivijem mestu plejmejkera došao je pre dve sedmice i potrebno je vreme da sve to „legne“. Uz to, mi u timu i nemamo pravu „peticu“, pa nešto improvizujemo sa ostalim visokim igračima. Ima ishitrenih šuteva, čak i iz prve kretnje, ali mislim da je mnogo bitnije da popravimo i doradimo igru u odbrani gde neke individualne greške dovode do kolektivnih posledica i na tome moramo da radimo-napominje Jaćimović.

Utakmica u Beogradu igra se u subotu, od 16 sati

Leave a Reply