Može li domaći tim ugroziti jednog od glavnih favorita za osvajanje Kupa pitanje je koje se nameće još od samog žreba, a upravo je to bila glavna tema i  jučerašnje konferencije za novinare u Konstantinu.

Nišlije su, naravno, svesne razlike u kvalitetu u odnosu na tim koji godinama služi kao svojevrsni internat igrača koji prolaze kroz razne reprezentativne selekcije, a onda traže afirmaciju u najvećim srpskim, evropskim, pa i NBA klubovima. Ipak, to nimalo ne umanjuje njihove sportske motive da se baš protiv jednog takvog tima, koji pleni i talentom i potencijalom, pokažu i dokažu. Nije bilo onih čuvenih floskula u kojima je lopta okrugla, kako je Kup specifično takmičenje u kojem i autsajderi imaju šansu i tome slično, ali jasno je da su u niškom timu spremni na veliku borbu i da će dati sve od sebe da se na najbolji mogući način suprotstave mega favoritu kakav je Mega Leks.

Kapiten Nemanja Gudžić nije imao problem da stvari predstave onakvim kakve jesu, ali i da u ime saigrača obeća ratnički stav kakav se i očekuje od Konstantina:

Igramo protiv izuzetno jake ekipe, koja je jedan od glavnih faktora i u ABA ligi, koja čitave sezone igra na vrlo visokom nivou i sigurno je da i na Kup dolaze sa najvišim ambicijama. Ipak, ovo je takmičenje u kojem odlučuje jedna utakmica, a u njoj je moguće detaljima nivelisati razliku u kvalitetu, koji je sigurno na njihovoj strani. Potrebno je da na teren izađemo pravilnog stava, mirni i koncentrisani i rešeni da damo sve od sebe, a ako bude tako, verujem da ćemo uspeti u nameri da im pariramo na adekvatan način-kaže kapiten Konstanina.

Marko Cvetković već je stekao reputaciju trenera koji od svoje ekipe izvlači maksimum. On se nada da će tako biti i u utakmici sa timom koji predvodi Dejan Milojević, trener slične košarkaške filozofije. Naravno, ni Cvetković ne spori da je kvalitet apsolutno na strani rivala:

Zna se da je Mega skup mladih i veoma talentovanih igrača, od kojih neki imaju i NBA potencijal. Atletski su na vrlo zavidnom nivou, igraju modernu i brzu košarku. I oni će, svakako, biti motivisani, jer su prošle godine igrali finale sa Zvezdom na jednu loptu i siguran sam da će i ove sezone napasti trofej. Dakle, pred sobom imamo rivala koji se neprestano dokazuje i napreduje u svakom smislu-podvukao je Cvetković, a onda se okrenuo svojoj ekipi.

Trener Konstantina je još kao igrač bio prepoznatljiv po fanatičnoj borbenosti, a takav stav pokušava da prenese i na igrače koje predvodi:

Jasno, oni su apsolutni favoriti, ali ne bismo bili sportisti da previše respektujemo protivnike. Četvrtfinale je Kupa i naravno da postoji i neka dodatna motivacija za ovu utakmicu. Nadam se da ćemo odigrati dobro, momci su spremni i željni da se pokažu pred svojom publikom, koja će, verujemo, za razliku od duela sa Zvezdom i Partizanom, ovog puta biti na našoj strani. Trebaće nam mnogo hrabrosti, mnogo pameti, pa i sportske sreće da bismo mogli da im pariramo i da tražimo šansu za iznenađenje. Ono što moramo da ispunimo kao preduslov da bismo uopšte mogli da se nadmećemo sa njima, je da pokažemo čvrstinu u odbrani i koncentraciju u napadu i to svih 40 minuta-napominje Marko.

Na pitanje gde vidi šansu svog tima, Cvetković je lakonski odgovorio:

U našoj izvanrednoj igri i njihovom slabom danu!

Na posletku ove najave četvrtfinalnog duela sa Mega Leksom, i prvi čovek niškog kluba Uroš Parlić nepomenuo je koliko je za Konstantin značajna i sama činjenica da je u prilici da se nadmeće sa rivalima kakav je Mega Leks:

Mi smo plasmanom na Kup već ostvarili uspeh. Druga je godina za redom da smo na Kupu Koraća, treći put u poslednje četiri godine igraćemo u Superligi i to pokazuje jedan kontinuitet dobrog rada i rezultata i to u ne baš zavidnoj materijalnoj situaciji. Zbog toga zaslužuju sve čestitke, ali i podršku publike, koju očekujem u velikom broju. Ova ekipa je nebrojeno puta pokazala da vredi i zato verujem da, dok god utakmica traje, imamo šansu čak i protiv jedne Mege-naznačio je Parlić uoči sutrašnje utakmice, koja počinje u 17 sati.

U Konstantinu su, dakle, spremni da pređu još jedan nivo u svom razvoju. A da li će sutra ispisati i svojevrsnu košarkašku istoriju, ostaje da se vidi…

Leave a Reply