Košarkaši Konstantina u nedelju će na još jedno gostovanje. U Čačku nije ispalo kako su želeli, Borac je „rafalnom paljbom“ opravdao ulogu jednog od favorita lige, ali o tom meču Nišlije već pričaju u pluskvamperfektu. Pouke su izvučene i sada se valja dobro spremiti za drugi meč ove sezone u kojem će gostovati ekipi Beovuka 72, jednom od novajlija u ligi, koji je na startu sezone iznenadio OKK Beograd, pobedivši ga u njegovim „Šumicama“ 80:72. Taj rezultat svakako dodatno opominje Nišlije, mada je prvo kolo obilovalo iznenađujućim rezultatima.

U Konstantinu nikada nisu potcenjivali rivale, a sada na to nemaju ni pravo, jer je ekipa znatno podmlađena i igra sa „skraćenom“ rotacijom u odnosu na prošlu, najuspešniju sezonu u kratkoj istoriji kluba:

Sigurno je da će ovo biti različita utakmica od one u Čačku. Što se nas tiče, moramo mnogo bolje da igramo u odbrani. Ponosan sam na 90 datih poena u Dvorani kraj Morave, ali neke stvari u defanzivi moraju da se promene, koncentracija pre svega. Mi nismo ekipa koja će mečeve prelamati poenima, već defanzivnim pristupom i baš odatle i treba da crpimo samopouzdanje za šut, koji će nekad da bude odličan, a nekad ispod proseka. Ali, igra u odbrani mora da ima neki standard ispod koga ne bi smelo da se ide. I tu ne mislim samo na želju i volju, koje se podrazumevaju kad se igra odbrana, već i na koncentraciju – napominje Marko Cvetković uoči još jednog iskušenja koje očekuje njegovu ekipu na startu sezone.

O Beovuku Cvetković ima dosta empirijskog znanja još iz igračkih dana, a „skauting“ će pomoći da se ekipa dobro spremi za duel sa timom, koji po načinu igre ima dosta sličnosti sa Konstantinom.

Radi se o tradicionalno „tvrdoj“ ekipi. Disciplinovani stil igre je ono što ih krasi duži vremenski period, još iz vremena mojih igračkih dana, kada je dres Beovuka nosio Dejan Milojević. Sigurno je da im takav način donosi dobre rezultate, što su pokazali i u sezoni u kojoj su izborili plasman u „A“ ligu i u startnom meču protiv OKK Beograda. Nakon prvog kola kao nosioci igre iskristalisali su se Fundić na pozijima četiri i pet i Jevđenjić na bekovskim pozicijama. No, sigurno je da i ostali igrači održavaju visok nivo igre i agresivnosti – završio je Cvetković priču o protivniku, a onda se okrenuo svom timu, još jednom napomenuvši da ove sezone puno očekuje od najmlađih igrača.

Jedan od njih je, svakako, 19-godišnji Stefan Savić, koji je u Čačku postigao 14 poena, a 12 za šest minuta druge četvrtine, kada nijednom nije promašio. Iako mu, svakako, prijaju pohvale, naročito trenera Cvetkovića, Savić nije želeo nijednom rečju da pomene sopstveni učinak što pokazuje da nije u oblacima, ali i da veruje u sebe i da zna da će doći još bolje partije, ako bude imao pravilan pristup košarci:

Minuti se zarađuju na treningu, dobrom odbranom pre svega i sigurno je da ćemo mi najmlađi dobiti prostora, ukoliko to, pre svega radom, zaslužimo. A što se subotnjeg meča tiče, nismo igrali shodno svojim defanzivnim kapacitetima, jer za nas je neuspeh i ako primimo više od 70 poena, a kamo li 106, koliko nam je Borac „isporučio“ u Čačku – rezonuje Savić i već se okreće narednom iskušenju.

O meču sa Beovukom Savić govori na sledeći način:

Oni su znatno čvršća ekipa, čini mi se da mnogo „biju“, moramo da budemo spremni na svaku vrstu agresije. Sigurno je da ćemo se dobro spremiti. Ovo je za nas veoma važna utakmica i svim silama ćemo nastojati da je dobijemo – spreman je na borbu mladi krilni igrač Konstantina, koga u igri odlikuje inteligancija i, pre svega, precizan šut sa distance.

Nadovezao se na ove reči i trener Cvetković, koji je javno već pohvalio Savićev učinak u Čačku, a pred meč sa Beovukom očekuje pun doprinos i od ostalih:

Ovi najmlađi, a osim Stefana zna se da su to i Vukan Stojanović i Lazar Mladenović, imaće zapaženiju ulogu u odnosu na prošlu sezonu i što pre to budu shvatili, to će biti bolje i za njih i za ekipu. U „rosteru“ imamo samo desetoricu igrača, ali nevezano za broj igrača u timu, racionalizacija potrošnje energije je jako bitan faktor. Greške su sastavni deo svakog sporta, pa i ovog i na njih ne treba trošiti energiju. Fokus mora biti na narednom napadu ili odbrani. Naročito odbrani – jasno je Cvetković napomenuo šta će ga opredeljivati pri određivanju minutaže u narednim utakmicama.

A ona protiv Beovuka igra se u nedelju od 16 sati, u dvorani „Vizura sport“ u Zemunu.

Leave a Reply