Svako ko je u četvrtak izostao sa meča Konstantina i Metalca, a voli košarku, ima puno razloga da žali zbog nedolaska u Čair. Ne samo da je mogao da vidi prvu pobedu jednog KLS ligaša nad nekim od naših predstavnika u ABA ligi, već i svu onu dramatičnost, koju pruža ova tako lepa igra pod obručima. Konstantin je, nema sumnje, pobedio boljeg od sebe i pokazao da u njemu, i pored pet startnih poraza u Superligi, još ima i volje i želje za dokazivanjem i nadmetanjem.

Enormna je bila radost Nišlija posle onakve pobede. U drugoj četvrtini su odigrali atomsku odbranu, sveli rivala na samo 8 poena, poveli sa 15 poena razlike. A onda su pali, nisu mogli ništa da pogode, mizernog procenta šuta dospeli su na rub poraza, jer na ulasku u poslednja tri minuta semafor je pokazivao 51:60. Ipak, nisu odustajali od borbe, na kraju su imali i sreće i dovoljno pameti da izbore produžetak, a u njemu i prvu superligašku pobedu. Svako je, zaista, u niškom timu utkao sebe u pobedu, naoričito u odbrambenim zadacima, ali treba istaći i to da je Despotović odigrao partiju sezone, da je Stojačić, mada često ume da “luduje”, bio čeličnih živaca u penal završnici, da su važne poene dali Ostojić i Vitković…

Sve čestitke momcima na pristupu. Ja sam im pre utakmice rekao da i nivo takmičenja i ritam utakmica zahtevaju od nas da se vrko brzo adaptiramo i da u vrlo kratkom vremenu moramo ići iz odmora u maksimum i odbratno. To je, naravno, vrlo teško, kako za nas tako i za ostale ekipe. Ali, za razliku od nekih drugih, mi nismo navikli da igramo u ovom ritmu i dešavaju nam se padovi u toku igre, pa je tako bilo i u meču sa Metalcem. No, u ovoj utakmici smo pokazali da loši procenti šuta mogu da se nadomeste velikom borbenošću i dobrom odbranom. Zamolio sam ih samo da veruju u sebe i u to što radimo i da ćemo imati šansu da dobijemo. Tako je i bilo. Verovali smo i u trenucima u kojima nismo mogli da pogodimo koš i kada smo bili gotovo izgubljeni. Na kraju smo nagrađeni pobedom-rezimirao je utiske iz ove sjajne utakmice trener Konstantina Marko Cvetković.

No, u NBA ritmu utakmica, Metalac je već daleka prošlost. A sutrašnjost je, i bukvalno, meč sa Tamišom u Pančevu:

Psihološki će ova pobeda značiti puno, ali pitanje je koliko ćemo fizički moći da se oporavimo za ova tri dana. Tamiš je, uslovno rečeno, imao slabiju utakmicu, jer pitanje je koliko su se potrošili u meču sa Partizanom, koji su izgubili sa 28 poena razlike. Mi smo zaista utrošili veliku energiju u duelu sa Metalcem i osnovno pitanje pred nedeljni meč je da li ćemo i u kojoj meri uspeti da se regenerišemo. Znamo se dobro iz KLS, ovde smo dobili, tamo izgubili posle tri produžetka i sigurno je da vidimo neku svoju šansu u Pančevu-kaže Cvetković.

Nemanja Gudžić se, posle dva meča pauze zbog povrede kolena, vratio u tim i puno je značio u rotaciji, a njegova trojka, na 50 sekundi do kraja, vratila je Nišlije u život:

Naravno, skinuli smo veliki teret sa leđa, jer smo dobili ABA ekipu, tim koji se plasirao u Evrokup. Nismo klonuli duhom posle onih neprijatnih poraza od 30 poena razlie, mada mi se čini da ljudi zaboravljaju ili nisu svesni kvaliteta koji poseduju i Zvezda i Mega. Ipak, nema puno vremena ni za nekakvo slavlje, ni za odmor, jer pred nama je teška serija od tri uzastopna gostovanja Tamišu, Partizanu I FMP-u. No, trenutno razmišljamo samo o prvom narednom meču u Pančevu u kojem ćemo pokušati da ponovimo igru iz duela sa Metalcem. A zna se da su naši glavni aduti dobra odbrana, tranzicija, zagrađivanje koša, disciplina u igri. Ako uspemo da zadržimo ovaj nivo, verujem da možemo da dobijemo i Tamiš-optimista je krilni igrač Konstantina.

Utakmica u Pančevu igra se u nedelju, od 18.30.

Leave a Reply