Nakon sedam vezanih pobeda od starta prvenstva, Konstantin postaje sve veći izazov za svoje rivale. Ipak, do sada niko nije rešio enigmu zvanu „kako savladati Nišlije“, a trener Marko Cvetković nada se da će ta ukrštenica ostati nerešena i nakon ovog vikenda, u kojem lider prvenstva gostuje Smederevu:

Normalno je da posle ovako dobre, ali iscrpne serije dođe i do malog pada, koji se video u meču protiv Spartaka, ali nadam se da to neće biti slučaj u Smederevu. Znamo kako igraju i odakle prete glavne opasnosti. Koriste mali broj igrača u rotaciji i na nama je da ih nekim našim ritmom usporimo i izmorimo i da tako tražimo šansu za pobedu. Slobodan sam da kažem da će 90 odsto stvari na meču zavisiti od nas-kaže Cvetković uoči utakmice.

Konstantin u Košarkaškoj ligi Srbije igra tek treću sezonu, ali zanimljivo je da su samo FMP i Smederevo uspešniji u međusobnom skoru sa Nišlijama. Smederevo vodi 3:1 u pobedama, a trener Zoran Todorović u mečevima sa niškim timom forsira kombinovane zonske odbrane, pokušavajući da ih što više udalji od koša. No, Cvetković tvrdi da su Nišlije dobro prostudirale rivala i da nekih posebnih nepoznanica neće biti:

Dobro, svaka od tih utakmica ima neku svoju malu istoriju i ne bih zalazio u njihovu dublju analizu. Jesu neugodni, jer nekim „zuniranjem“ u odbrambenim varijantama pokušavaju da razbiju ritam protivnika i da suze napadački prostor. Smederevo je prošle sezone bilo „filijala“ Mega izure, tim prepun talenata među kojima su se istacali Jaramaz, Zagorac i naš Nišlija Simović, bili su brži i poletniji. Sad su stariji i mnogo iskusniji. Imaju Stevovića, koji je prošle godine igrao za Borac, Marka Ilića koji je igrao za Radnički, a prošlu sezonu je završio u OKK Beogradu. Radenković je veoma iskusan igrač, Stojadinović je rastao u FMP-u, iz Finske se vratio iskusni plej Šparović, tu je i Petar Lambić koji je prošle sezone igrao za Vojvodinu. Jesu iskusniji, ali čini mi se da su sada i sporiji u odnosu na prošlu sezonu, a uzimaju i dosta šuteva za tri poena, ali u tom smislu nauk nam je meč sa Spartakom i nadam se da smo naučili lekciju, te da sada nećemo ispoljiti slabosti iz te utakmice-kaže Cvetković, koji, iako očekuje tešku i neizvesnu utakmicu, napominje da je stanje stvari sada drugačije nego u prethodne dve sezone:

U onosu na prošle dve sezone, mi ovaj meč dočekujemo u seriji 7:0 što svakako utiče na samopouzdanje. Verujem da ćemo biti odlučni i da ćemo samopouzdanje u napadu crpsti iz dobre odbrane, a u toj njihovoj manjoj rotaciji mnogo je bitno da nametnemo svoj ritam defanzive. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka i da ćemo ostvariti novu pobedu, kako bi finiš polusezone i mečeve sa najvećim rivalima dočekali u najboljem mogućem raspoloženju-optimista je trener Cvetković.

I seriji pobeda Konstantina jednom će svakako doći kraj, ali Nišlije su čvrsto rešene da u nju uvrste i Smederevo. Bili su na rubu poraza u meču sa Spartakom, uspeli su da se održe i veruju da još nije došlo vreme da čestitaju rivalu.

Izvukli smo pouke iz utakmice sa Spartakom, koju smo, na sreću, ipak dobili. Sada nas čeka protivnik, koji takođe uzima dosta šuteva za tri poena i koji ima puno sličnosti sa Subotičanima. Ipak, Smederevci su znatno iskusnija ekipa i potrebno je da od starta zaigramo našu već prepoznatljivu odbranu. Nećemo im dati da dišu! Posle sedam pobeda u nizu, u ovom meču se, ipak, mi mnogo više pitamo, a verujte da nam želja za pobedom ni za milimetar nije manja, nego u prethodnim mečevima. Naprotiv, što je duži niz pobeda, sve smo čvršćeg samopouzdanja-napominje kapiten Konstantina Mladen Vitković pred odlazak na peto gostovanje u ovoj sezoni, kao iz bajke.

Nišlije su, bez ikakve sumnje, dobro prostudirale igru protivnika i znaju šta im valja činiti:

Jaki su u ofanzivnom skoku i potrebno je da im ne dozvolimo da se razmahnu. Sigurno je da će i oni nama pripremiti razne zamke, pokušaće da nas kombinovanim odbranama izbace iz ritma, ali spremni smo na sve varijante. Ponavljam, najbitnije je da mi odigramo našu odbranu, onako kako smo igrali u Vršcu i na još nekim mečevima i onda ćemo im suziti prostor za iznenađenje. Imaju dosta iskusnih igrača, koji umeju da kažnjavaju nesmotrenosti, ali verujem da ćemo biti na visini zadatka i da imamo čemu da se nadamo i u Smederevu-potencira Vitković.

Domaćin se verovatno uzda i u neku malu tradiciju, jer je u četiri dosadašnja meča u ovoj ligi slavio tri puta. Ipak, Petar Despotović tome ne pridaje preveliki značaj:

Tačno je da još nemamo pobedu u njihovoj dvorani, ali za nas je to svakako motiv više u ovoj utakmici. Znamo da će biti teško, oni su jedini poraz u Smederevu doživeli od FMP-a i to u tesnoj završnici. Igraju sa malim brojem igrača, a dolaskom Radenkovića dobili su čvrstinu u reketu i pojačali skok. No, verujem da je kvalitet, ipak, na našoj strani i da ćemo pronaći rešenja za razne defanzivne kombinatorike kojima će pokušati da nas zbune. Iskreno, mislim da smo u ovoj ligi mi ekipa koja igra najbolju odbranu i ako je budemo demonstrirali i u Smederevu, verujem da ćemo nastaviti pobednički niz-kaže sjajni bek niškog tima.

Utakmica u Smederevu igra se u subotu od 17 sati.

Leave a Reply