Znaju Nišlije kako izgleda niz od devet uzastopnih pobeda. Prošle sezone su upravo toliko mečeva nanizale u svoju korist, da bi serija 9-0 bila prekinuta u Novom Sadu. Sada je FMP vezao devet mečeva bez poraza na startu sezone, ali u petak će, verujemo, biti na najvećem iskušenju do sada. U Železnik stiže upravo Konstantin, tim sa karakterom, izrazitim borbenim duhom i reputacijom ekipe koja ni od koga ne zazire. Pa ni od FMP-a.

Odavno već Nišlije slove za „bezobraznu“ ekipu, koja apriori nikom ne priznaje da je bolja. Jedan od protagonista takvog stila svakako je i Strahinja Stojačić, lucidni plejmejker koji je prošle godine, baš u Železniku, demonstrirao svu svoju lucidnost. Konstantin je tada gubio sa 22 poena razlike, a onda postepeno sustizao rivala, da bu u poslednjem napadu Stojačić spojio sa tablom Ostojića, koji je centar niškog tima pretvorio u koš za pobedu:

Rado se sećamo te utakmice, kojom smo najzad uklonili „prokletstvo“ Železnika. Ali, to je prošlost, a i sada ćemo biti na velikom iskušenju. Ovo je sigurno najteža utakmica u dosadašnjem delu prvenstva, jer gostujemo neporaženom timu, koji je do sada pružio najubedljivije partije i sa velikim samopouzdanjem čeka i duel sa nama. Ipak, nadamo se da ćemo prikazati partiju kojom ćemo, prvenstveno, mi biti zadovoljni. Znamo šta i koliko možemo, ohrabruje nas i odbrana koju smo demonstrirali u meču sa Napretkom i verujem da možemo do pobede, koja bi nam puno značila, pre svega u ostvarenju ambicija da se nađemo na Kupu Radivoja Koraća – spreman je Stojačić na novo nadigravanje sa liderom Košarkaške lige Srbije.

Sa dva poraza u devet kola, Konstantin deli drugo i treće mesto sa Smederevom, koje ima nešto bolju koš razliku. Otuda sutrašnja utakmica s pravom nosi epitet derbija, kaže trener niškog tima Marko Cvetković uoči gostovanja u predgrađu Beograda:

Ovo, po svemu viđenom do sada i po nekoj maloj tradiciji, i jeste derbi. FMP je u odnosu na prošlu sezonu ostao bez Gudurića, Simanića, Pekovića i Šturanovića, svakako važnih igrača, a umesto Gurovića, na njihovoj klupi sada je Slobodan Klipa. No, pojačali su se Šešlijom i Bursaćem iz Vojvodine, koji im doprinose i brzinom i agresijom, a uvrstili su u rotaciju i nekolicinu mladih igrača. Reč je o timu koji godinama igra u sistemu, a koji se bazira na agresivnoj odbrani i dosta trčanja, dosta „fizike“ i iz takve igre ostvarili su i ovih devet pobeda. U Davidovcu, Dobriću, Čoviću i Đokoviću, pa i malom Jekoviću na poziciji „četiri“ imaju odličnu spoljnu liniju i sigurno je da moramo pripaziti na taj njihov šut sa distance, ali oni su i fizički prilično superiorni, jer tako i biraju igrače, na osnovu nekih atletskih sposobnosti – sipao je Cvetković komplimente na račun košarkaške radionice iz Železnika.

Ipak, ako je hvalio rivala, ne znači da je time smanjivao šanse svog tima na uspeh. Naprotiv, iako je neka mala tradicija na strani FMP-a, koji je u osam dosadašnjih duela sa Konstantinom slavio čak šest puta, Cvetković veruje da momci koje predvodi imaju kapaciteta da se iz Železnika vrate kao pobednici:

Siguran sam da imamo kvaliteta da im se adekvatno suprtostavimo. No, biće potrebno i to da svih 40 minuta odigramo hrabro i koncentrisano. Generalno, nemamo neki rezultatski imperativ i nadam se da će momci uživati u ovoj utakmici, baš kao što je to bilo, recimo, protiv Smedereva ili u Vršcu. Njima prepuštamo ulogu favorita, pre svega jer igraju na svom parketu, a svakako poštujemo i činjenicu da do sada nisu doživeli poraz. Međutim, igrali smo dosta „tesnih“ utakmica sa njima, znali smo da izgubimo posle velikog vođstva, ali i da dobijemo nakon što bismo nadoknadili ogrmoman minus. Napominjem, najbitnija je koncentracija, jer ne smemo da dozvolimo sebi velike amplitude u igri. Sigurno je da bi nam pobeda puno značila, ali ni poraz ne bismo doživeli tragično, jer u nastavku prvenstva ima prostora da nadoknadimo propušteno – ničim trener Nišlija ne želi da opetereti momke koje predvodi, osim obavezom da daju svoj maksimum. A ako bude tako, šanse za najveću pobedu u ovoj sezoni, dobiće na procentima.

Utakmica u Železniku počinje u 17 sati.

Leave a Reply