Prenosimo Vam intervju našeg trenera “Narodnim novinama”

*Selekcija je 80 odsto uspeha, a mi smo imali manjkavosti u svakoj liniji, prvenstveno u izboru „bekap“ plejmejkera

 *Ne bežim od svoje odgovornosti, moj je posao bio da uklopim mlađe sa starijima i da s onim što imam dođem da najboljeg mogućeg rezultata

 *Iz ove sezone dobili smo samo dvojicu mladih igrača na „duže staze“, ali jedan nam je već otišao…

 *Sigurno je da ne želimo da se zadržavamo na ovom nivou, ima nagoveštaja da ćemo imati značajnu podršku Grada i to svakako daje nadu da ćemo ponovo krenuti nekom uzlaznom linijom…

 Svoju drugu uzastopnu sezonu u Drugoj ligi, izborenu prošlog leta administrativnim putem, Konstantin je završio na petom mestu. S obzirom na to kako je okončana prošla sezona i u kakvom stanju se klub tada nalazio, niko to ne smatra debaklom. Ali, svakako nije ni uspeh. A ako nije uspeh, logično je nazvati ga neuspehom. U sportu, međutim, stvari nikad nisu sasvim crne ili bele. A možda bi trebalo da budu…  

 Prošlo je sedam dana od završetka sezone, sasvim dovoljno da se hladne glave sumiraju utisci i napravi analiza. Osnovni utisak trenera Konstantina Marka Cvetkovića je da nije zadovoljan učinjenim. Iako nijednog momenta niko iz kluba, pa ni on sam, nije potencirao plasman u viši rang kao prioritet, Cvetković kaže da su takve ambicije, iako neizgovarane glasno, ipak postojale i da se peto mesto svakako ne može nazvati zadovoljavajućim učinkom. Sad, šta je dovelo do ovakvog plasmana i zašto se nije postiglo više, pokušali smo da „odgonetnemo“ u razgovoru sa trenerom, koji je na neki način i sinonim ovog kluba.

 Jer, respektabilnu igračku karijeru u kojoj je, između ostalog, doživeo i to da godinu dana bude kapiten jednom Milanu Guroviću ili Peri Antiću u Crvenoj zvezdi, Cvetković je okončao upravo u Konstantinu. U njemu je najpre „pekao“ trenerski zanat kod nedavno preminulog Boška Đokića, a onda je sa Konstantinom tri puta igrao u Superligi, što su najveći uspesi niškog kluba u njegovoj istoriji. Potom je sezonu proveo u slovačkoj Handlovi, pa se prošle godine vratio na klupu Konstantina. No, usred jedne loše sezone, koja se, po svemu mogla i predvideti, podneo je ostavku. Činilo se u prvi mah da će pauza biti duža, ali Cvetković se prošlog leta ponovo obreo na klupi niškog kluba i sezonu završio na mestu koje ne zadovoljava njegove ambicije.

 Na početku razgovora Cvetković se najpre vratio na leto uoči početka sezone i dogovor da po treći put preuzme ekipu:

 –Posle turbulentnih dešavanja, koja su u nekom svom zbiru uzrokovala onaj veliki rezultatski pad, desili su se pozitivni pomaci, naročito u tom infrastrukturnom delu. Došao je Gojko Lepojević za sportskog direktora kluba, ojačali smo mlađe kategorije i stručni kadar, u toku sezone smo dobili i nove ljude u upravi. Neki načelni dogovor je bio da sastavimo ekipu mahom od igrača koji su sa ovog podneblja. Vratili smo Veličkovića i Gudžića, igrače koji su bili deo najvećih uspeha ovog kluba, na početku je tu bio i Furi Đorđević, činilo se da je to dobra osnova za neku dalju selekciju, u kojoj smo želeli da otvorimo prostor za mlađe momke, ponikle u Nišu i okolini, a koji su negde zastali u svom košarkaškom razvoju i da ih, u kombinaciji sa ovim starijim, kroz dobar rad dovedemo na nivo potreban za nadmetanje u ovom rangu. Sad, očigledno je da su u toj selekciji načinjene i neke greške, ispostavilo se kobne za naš ukupan učinak i plasman. Jer, dobra selekcija je 80 odsto uspeha, a nama je falilo podosta u svakoj liniji tima, a najviše na mestu „bekap plejmejkera-rekao je Cvetković gotovo u dahu.

 A onda potanko obrazložio načinjene greške u „koracima“. Bez uvijanja…

 –Gledajući samo užu sliku, dakle samo teren, ne mogu da budem i nisam zadovoljan. Dopustili smo sebi neke poraze u Nišu koji su nas skupo koštali i praktično smo već na polovini sezone bili svesni da ćemo teško moći do višeg ranga. Na kraju smo bili peti, što mene svakako ne zadovoljava. Sad, dobro bi bilo kada bismo iz ove sezone „izvukli na površinu“ bar dvojicu momaka na koje bismo mogli da se oslonimo u nekom narednom periodu. I čini mi se da smo bili blizu toga, ali jedan od te dvojice nam je već otišao, a ovog drugog izbegavam glasno da pomenem, jer se bojim da ne bude kontraproduktivno, mada već svi znaju da mislim na malog Aleksu Stevanovića, koji je u potpunosti opravdao svaki sekund minutaže koju sam mu dao i tek očekujem lepe stvari od njega-napominje Cvetković.      

 Za razliku od velikog broja svojih kolega, Cvetković nije samoljubivog karaktera i stoga nije zaboravio ni svoju odgovornost u manjkavosti selekcije. Jer, on je taj koji je birao igrače i nije želeo da samo na njih svaljuje krivicu za plasman koji je ipak bio ispod očekivanog:

 –Kao trener, nisam uspeo da povežem mladost i iskustvo na pravi način. Konkretno, pogrešio sam u proceni oko „bekap plejmejkera“ i usled toga smo preterano trošili Veličkovića. Njemu je onda nametnuta znatno veća minutaža od one koja je prvobitno planirana i posledice te njegove enormne potrošnje su se i te kako osećale na najvažnijim utakmicama. Vezano za to, moram da kažem i nešto što se mnogima, verujem, neće svideti, ali najveći broj momaka koji dolazi iz juniorskog staža su neupotrebljivi za seniorsku košarku. Nisu spremni, ni glavom ni telom, a misle da im je Bogom dato da igraju u Konstantinu, samo zato što su iz Niša. Oni malo talentovaniji će radije da „bazaju“ po Beogradu i drugim sredinama nego da ovde traže neku afirmaciju, jer su glavama ko zna gde… Greška je bila i u tome što su nam Đorđević i Ilić zauzeli dva mesta u registracijama, usled čega se stvorio problem da se naknadno adekvatno pojačamo. Vezano za Đorđevića, tu smo odstupili od dugogodišnje prakse da ne potpisujemo igrače na „otvorenim“ ugovorima, ali on nam je značio, ostavio je traga u klubu i njegov odlazak smo i te kako osetili. Jer, onda su oni momci, planirani za „bekap“ varijante, postali primarni u rotaciji, a objektivno, nisu se snašli u tim ulogama. Opet, moj je zadatak bio da sa onim što imam napravim što bolju igru i rezultate…

 Sezona je gotova, ugovori su istekli i ekipa je praktično „raspuštena“. Ipak, tek je april, nova sezona počinje u oktobru i sigurno se neće plandovati do tada. Tačnije, već ove sedmice Cvetković će ponovo obući trenerku i patike i otključati vrata hale nekim košarkašima. Pitali smo ga-kojim:

 –Svima koji imaju želju da rade i misle da im je mesto u Konstantinu. Tu prvenstveno mislim na momke i momčiće iz Niša i okoline koji žele da se pokažu i imaju ambiciju da budu deo našeg tima u sledećoj sezoni. Sa moje strane, biće to i selekcija karaktera. Dakle, grupa sastavljena od onih koji žele da rade na sebi i podrede se timu. Biće to i začetak selekcije neke ekipe koju planiramo da oformimo tokom leta. Jer, najbolje smo prolazili onda kada smo već u junu imali osnovu ekipe, koju smo posle samo dopunjavali na deficitarnim pozicijama. Trudićemo se da tako bude i sada-napominje trener niškog kluba 

 Da li to znači da su neki već „otpisani“:

 –Svakako da znači, ali neću da pričam o tome, jer ni sa kim nisam obavio individualni razgovor i voleo bih da neke stvari čuju od mene, a ne iz novina. Ali, oni na koje računam to već i znaju…  

 Cvetković ne krije da će i ambicije ovog puta biti jasnije izražene:

 –Sigurno je da ne želimo da se zadržavamo na ovom nivou na kojem smo sada i trudićemo se da se najpre vratimo tamo gde smo bili, u KLS. Naravno, to iziskuje i veći budžet i bolje uslove, a tu pre svega mislim na broj termina za treninge svih naših selekcija. Ima nagoveštaja da ćemo imati značajnu podršku Grada u tome i to svakako daje nadu da ćemo ponovo krenuti nekom uzlaznom linijom…

                                          

Leto uz reprezentaciju

 Marko Cvetković će ovog leta biti deo stručnog štaba naše reprezentacije do 20 godina, koja će od 13. do 21. jula učestvovati na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu. Selektor te reprezentacije biće Oliver Popović, a osim Cvetkovića, u stručnom šabu će biti i Vladimir Zlatanović, njegov nekadašnji pomoćnik u Konstantinu, a sada trener u čačanskom Borcu:

 –Naravno da mi je drago što sam dobio poverenje saveza i kolega sa kojima sam već radio i trudiću se da dam maksimalan doprinos dobrom radu i, nadam se, dobrim rezultatima ove selekcije. Za mene će to biti prilika da naučim nešto novo i primenim to znanje u nekom budućem radu-rekao je Cvetković povodom imenovanja u struči štab naše U-20 reprezentacije. 

Markov „skener“   

 Cvetković u toku sezone nevoljno ide u pojedinačne analize, ali sada je vreme da se podvuče crta, pa je učinak svakog igrača pojedinačno stavljen pod lupu…

 *Vladimir Veličković: -O Veličkoviću je možda i bespotrebno govoriti sa nekog stručnog aspekta. Jednostavno, bio je naš najbolji i najkonstantniji igrač, što pokazuju i neke ankete i brojke na kraju sezone, a bio bi i bolji da, napominjem, nije igrao više nego što je planirano.

 *Vuk Đorđević: -On je došao ovde u potrazi za afirmacijom, tek je izašao iz juniorskog staža, lepo se razvijao, imao je pravi odnos prema radu, a kako je igrao najbolje govori to što je dobio poziv Slobode da ih pojača za Superligu. Žao mi je što je otišao, a opet, drago mi je ako će biti u prilici da još više napreduje.

 *Dušan Vuletić: -Posle višemesečne pauze, došao je nespreman, mučio se u početku, ali je posle počeo da daje ono što se od njega očekivalo i sezonu je završio u dobroj formi.

 *Lazar Mladenović: -Rano se povredio i nije igrao gotovo čitavu sezonu, pa o njemu ne bih mogao ništa konkretno da kažem.

 *Eldan Bjelak: -Doveden da bude jedan od nosilaca igre i u početku je i bio. No, kasnije je tek na momente pokazivao svoj nesporan talenat, ali ga je malo slabiji odnos prema radu sputavao da pruže i više, u kontinuitetu.

 *Aleksandar Ilić: -Ima dobar odnos prema radu, ali njegove mogućnosti su takve da je on „bekap“ bek i mislim da je mogao i bolje da koristi minute koje je dobijao.

 *Dušan Filipović: Apsolutno je dao ono što se očekivalo od njega. Pošten odnos prema radu, pružao je onoliko koliko se očekivalo od njega.

 *Nemanja Gudžić: Nismo ga imali od početka, jer je „izlazio“ iz operacije kolena. Nedostajao nam je pa smo ga malo „pogurali“ i u početku je igrao, odlično, pa onda je, možda i usled veće minutaže, a sigurno i usled veće kilaže, imao oscilacija, na kraju je opet uhvatio neki ritam…

 *Nikola Spasov: Doveden da igra svoju prvu seniorsku sezonu i da bude od pomoći, na njega sam ozbiljno računao, pružena mu je šansa, ali moram da kažem da sam očekivao više…

 *Marko Banduka: -Nije puno igrao, ima neke svoje kvalitete, ali moraće još puno da radi na sebi.

 *Vukašin Đorđević: -Jako dobar momak, ali nema još dovoljno ni čvrstine ni iskustva za poziciju koju igra.

 *Dušan Stošić: -Veoma malo igrao, mora puno da radi na sebi, prvenstveno na svom telu.

 *Marko Popović: -On je priča za sebe. Ima talenta, ima i košarkašku građu. Velike sam planove imao sa njim, nekoliko puta smo razgovarali, govorio sam mu najotvorenije šta mora da radi, opraštao mu neke neshvatljive stvari. Želeo sam da mu pomognem, da mu pružim minimum 15 minuta po meču, ali on se trudio da ih ne zasluži… Žao mi je, ali to je njegov izbor.

 *Aleksa Đorđević: -Dečko koji voli da radi, ima neke svoje manjkavosti koje je doneo iz mlađih kategorija, ali ako bude dovoljno želeo, one se daju ispraviti.

 *Aleksa Stevanović: -Najveće otkrovenje. Dečko ima pravi odnos prema treningu i prema igri, spreman je da primi informaciju i da je istog trena primeni, u potpunosti je opravdao šansu koju sam mu dao i samo neka tako nastavi…    

Leave a Reply