Naš trener Marko Cvetković dao je intervju “Narodnim novinama” u kojima je izneo svoje utiske o upravo završenoj sezoni i pojedinačnom učinku svakog igrača. Intervju prenosimo u celini…

bingozoki

Konstantinu treba sveža krv

*Generalno, možemo i trebalo bi da budemo zadovoljni ostvarenim, ali mislim da je previše toga “isto” već nekoliko godina i potrebno je da se malo “prodžaramo” – kaže trener niških košarkaša

*Bolje smo igrali u gostima, što malo i čudi, pa je možda i to razlog što sa publikom nismo imali onu sinergiju kakva je potrebna

 

Marko Cvetković okončao je svoju četvrtu sezonu na klupi Konstantina, treću kako samostalno kormilari niškim brodom kroz nemirne vode košarkaške Srbije. Gotovo na svakoj konferenciji za novinare posle utakmica dobijao je priznanja kolega i za ostvarene rezultate i za način na koji ekipa igra. A najlepše je, sigurno, kada vas kolege hvale, pogotovo u poslu u kojem ni sujeta, ni zavist nisu nepoznate kategorije.

Konstantin je svoju četvrtu sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije okončao na trećem mestu, po treći put se plasirao u Superligu, gde je takođe bio treći, ali u grupi, a na Kupu Koraća mučio je Megu dobrih 30 minuta… Dakle, to su rezultati koji, s obzirom na budžetske razlike u odnosu na veći deo konkurenata, upravo završenu sezonu označavaju uspešnom.

A šta kaže Marko…

S obzirom na to da smo menjali “roster“, da je tim podmlađen, da smo ostali bez važnih igrača Despotovića, Obrenovića i Baraća, bili smo prinuđeni da podmladimo ekipu i da promenimo koncept igre. Zbog svega toga morali smo i da modifikujemo igru, nismo više bili u mogućnosti da igramo odbranu na nivou koji nas je ranije odlikovao, pa smo se više oslanjali na neke napadačke opcije. Sad, došla je do izražaja i ta neka kohezija igre, igrači se sada već dobro poznaju. Dakle, rezultat smo pravili na osnovu većeg broja datih poena, ali i primali smo više. To je i za mene bila neka nova situacija, ali dala je rezultat. Naravno, imali smo uspona i padova, ali, na posletku, ostvarili smo sve ciljeve i mislim da bi trebalo da budemo zadovoljni-ocenio je Cvetković upravo završenu sezonu njegovog tima.

Da li je sam Cvetković zadovoljan kako je ekipa igrala, odnosno sveukupnim izgledom Konstantina…

Zadovoljan jesam, ali malkice mi je krivo što ovde u Nišu nismo pružali bolje partije. Bolje smo igrali u gostima, što malo i čudi, ali tako je. Ovde kao do smo dozirali neki utrošak, falilo nam je malo više žara, što mi se ni nije dopadalo. Možda je to razlog što ni sa publikom nismo imali onu sinergiju kakva je potrebna. Čini mi se da smo minulih sezona imali malo veću podršku nego ove. Eto, to mi malo kvari osećaj zadovoljstva, ali generalno, mislim da smo imali uspešnu sezonu-rezimira Cvetković.

Sledi dugo toplo leto. Šta dalje, kada je Konstantin u pitanju:

Ma ko to zna… (smeh). Kao klubu, Konstantinu je potrebna dobra rekonstrukcija. Ako pričam samo o svom delu posla, treba nam sveže krvi na terenu, kako bismo dobili jednu novu energiju za napredak. Malo je previše isto svih ovih godina, došlo je do nekog zasićenja i moraće štošta da se menja-otvoreno govori trener Nišlija.

A da li to važi i za samog Cvetkovića, kome je, kao i svim igračima, takođe istekao ugovor sa Konstantinom:

Pa videćemo… I meni treba malo svežine. Sad, želje i mogućnosti se gotovo uvek razlikuju, ali sačekaćemo da vidimo u kom pravcu se kreću stvari-ostao je Cvetković pomalo enigmatičan, ali tako stoje stvari.

Z. Petković

 

Leto sa juniorima

Cvetković je gotovo svake godine uključen i u neke reprezentativne akcije. Tako će biti i ovog leta.

Biću deo stručnog štaba juniorske selekcije, sa Milanom Gurovićem na čelu. Već smo imali taj turnir u Manhajmu, gde smo prošli neki prvi ciklus priprema i otprilike videli i svoj i kvalitet rivala. Imaćemo 21 dan priprema za Evropsko prvenstvo u Turskoj, nadam se dobrom radu, da se lepo prikažemo u Turskoj i, naravno, da ostvarimo maksimalan rezultat-uvek su Cvetkovićeve ambicije najviše moguće.

 

Markov skener

Kao i na kraju svake sezone, Cvetković je dao svoje viđenje pojedinačnog učinka igrača. Ni sada nismo odstupili od tradicije:

 1. Vladimir VELIČKOVIĆ: Vlajče je najstariji igrač, bio je oslonac na terenu, malo ga je poremetila ova povreda stopala pre početka Superlige, kao i povreda Stojačića, zbog koje je trpeo mnogo veći teret nego što je bilo planirano. Vredan je, dobro je trenirao i vodio je ekipu na pravi način.
 2. Božidar BABOVIĆ: Imao je blistave trenutke, kao i one koji to nisu. S obzirom na to da mu je ovo prva seniorska sezona i da ima još puno prostora za napredak, bio je solidan.
 3. Vladimir ĐORĐEVIĆ: Furi je imao dobru sezonu, mada sam očekivao da bude konstantniiji. Prošle godine je bio „šesti“ igrač, ali imao je manje amplituda, a ove je dobio veću napadačku ulogu, ali je oscilirao. Ipak, one bitne utakmice je odigrao veoma dobro.
 4. Lazar MLADENOVIĆ: Možda sam mogao da mu dam malo veću šansu, ali imao je tu nesreću da je na njegovom mestu bila najjača konkurencija. Ima problem sa povredom zgloba, koja mu ne dozvoljava kontinuitet treninga, a njemu je to preko potrebno.
 5. Mladen VITKOVIĆ: Malo je „lutao“ u nekim delovima sezone, ali generalno, od njega smo, dobili ono što smo tražili. Baš kao i Furiju, nedostajalo mu je malo više konstantnosti.
 6. Strahinja STOJAČIĆ: Opet ista priča kao i prošle godine. Onog trenutka kada shvati da treba da uđe u kontinuitet jakog treninga, moći će da igra na nekom dobrom nivou. Ovako, previše amplituda, bez ustaljene forme, imao je problem i sa povredom… Još nije iskazao svoj puni potencijal, sad je na prekretnici.
 7. Goran OSTOJIĆ: Čini mi se da se zadovoljio nivoom koji je dostigao i nisam video želju da pređe sledeću stepenicu u nekom napretku. A može još da podigne svoju igru.
 8. Danilo TASIĆ: Ove godine je pokazao najviše, imao je najkonstatniji učinak, napredovao je i bio naša glavna napadačka opcija. Uozbiljio se prema treningu i to se videlo na terenu. No, po meni, mora još mnogo da radi kako bi svoj talenat iskoristio do kraja.
 9. Stefan SAVIĆ: Ove godine bio je konkretniji i uglavnom je dao ono što se očekivalo. Dobio je više minuta, fizički je napredovao, ali mora, naravno, još mnogo da radi kako bi se ostvario u seniorskoj košarci.
 10. Vukan STOJANOVIĆ: Tek pred kraj je dobio malo više minuta. Morao bi da podigne fizički nivo igre, da se pronađe u toj poziciji „kombo“ beka, da bude i jedan i dva, da se ubrza i u razmišljanju i u delovanju na terenu.
 11. Milan MILOVANOVIĆ: Milančetovi kvaliteti su nam bilo dobro poznati, pitanje je bilo koliko će glavom izaći iz povrede koju je imao. Nije bilo previše vremena, igrao je samo u Superligi, ali pokazao je da je odličan igrač.
 12. Dušan STANKOVIĆ: Dečki ima sasvim solidnu „fiziku“, ima dobar odnos prema treningu. Nije puno igrao, ali te minute koje je „čapnuo“ odigrao je sasvim korektno i sa puno samopouzdanja.
 13. Nemanja GUDŽIĆ: Ove sezone bio je dosta stabilan. Nažalost, dosta ga sputavaju povrede, to koleno je problem. Ipak, imali smo ga i u odbrani, u skoku, poenima, imao je konstantu.

Leave a Reply