Nakon novogodišnjih i Božićnih praznika, ovog vikenda nastavlja se takmičenje u Košarkaškoj ligi Srbije. Niški Konstantin biće na delikatnom zadatku, jer će osetno oslabljen dočekati ekipu Beovuka. Na klupi neće moći da sedi prvi trener Marko Cvetković, umesto koga će ekipu predvoditi pomoćni trener Marko Jovanović, a zbog kazni izrečenih posle tuče u meču sa Borcem, Nišlije će u utakmicu ući bez prvog strelca Danila Tasića i Mladena Vitkovića, igrača koji čini jedan od temelja odbrambenog bedema. Pod velikim znakom pitanja je i nastup Strahinje Stojačića, koji je čitave protekle sedmice pauzirao zbog bolesti i tek se u četvrtak pojavio na treningu. Koliko će vižljasti plej moći da pruži u ovom momentu, velika je nepoznanica.

Ipak, u niškom timu atmosfera je daleko od panične. Jesu u Konstantinu svesni hendikepa, ali veruju da i ovako desetkovani mogu do pobede:

Bićemo, svakako, na velikom iskušenju, jer utakmicu dočekujemo bez veoma bitnih igrača, što će nam otežati posao u nameri da godinu započnemo pobedom. Sa druge strane, Beovuk je kao novajlija u ligi, stekao iskustvo u ovih nekoliko meseci takmičenja i sigurno je da im, i sa te strane gledano, rastu ambicije pred dolazak u Čair. Zbog svega navedenog, sigurno je da bi nam veoma značila podrška publike i zbog toga pozivam navijače da dođu u što većem broju i pomognu nam da drugi deo sezone započnemo na najbolji mogući način – kaže plejmejker niškog tima Vladimir Veličković.

Trener Marko Cvetković takođe ne očajava, iako priznaje da se oseća “čudno”, jer nikada još nije bio u situaciji da priprema utakmicu koju neće moći da vodi sa klupe:

Ušli smo u novu kalendarsku godinu sa velikim hendikepom, ali sa nesmanjenim ambicijama da pružimo što bolje partije. Situacija je takva kakva jeste, ali pokazali smo i ove i prethodnih sezona da, popularno rečeno, “obaramo kvote”. Što se mog izostanka tiče i pripreme Marka Jovanovića da vodi ekipu, jasno je da akcenat moramo staviti pre svega na dobar pristup i da na taj način nadomestimo izostanak klasične “četvorke”. Moraćemo da na tim pozicijama koristimo i Gudžića i Savića, da igramo sa “malom” petorkom i nadam se da velikom borbenošću i pameću možemo da nadoknadimo nedostatak visine. Šansu će dobiti mlađi igrači, nadam se da će je i iskoristiti. Nema potrebe za bilo kakvom nervozom, nemamo neki preveliki pritisak ni imperativ pobede, jer smo napravili sasvim dobru zalihu u prvom delu prvenstva. Opet, verujem da ćemo uspeti da dobijemo utakmicu, a u tom nastojanju svakako će nam značiti pomoć publike i nadam se da su se Nišlije uželele košarke i da će nas u jednom respektabilnom broju bodriti u ovoj utakmici – rekao je Cvetković na konferenciji za novinare uoči utakmice sa timom iz Beograda, koji trenutno zauzima deseto mesto sa šest pobeda i osam poraza.

Cvetković kaže da je igra rivala dobro skenirana i zna odakle vrebaju opasnosti:

Poznajemo ih, u odnosu na našu prvu utakmicu pojačani su Filipom Zekavčićem na poziciji centra i mislim da su ispod koša i najopasniji. Osim već pomenutog Zekavčića, tu su još i Karalić, Fundić i Đurić, koji su vrlo agresivni u ofanzivnom skoku i u zauzimanju pozicija za prijem na niskom postu. Nisu preterano dobri šuteri sa spoljnih pozicija, ali trebaće nam stvarno dobra i borbena igra ispod koša kako bismo neutralisali tu njihovu unutrašnju liniju, visinu i masu. Trebaće dosta snage i koncentracije da pariramo agresivnošću u situaciji kada smo prinuđeni da igramo bez dvojice, a možda i trojice igrača iz rotacije, ali svakako ćemo dati sve od sebe i nadam se da ćemo uspeti da dobijemo utakmicu – optimista je Cvetković.

Konstantin i Beovuk igraće u subotu od 20 sati, a ulaz u halu Čair biće besplatan.

Leave a Reply