Prvi čovek Konstantina Uroš Parlić dao je intervju “Narodnim novinama”, koji je izašao 3. decembra 2014. godine. U razgovoru za jedini dnevni list južno od Beograda, Parlić je govorio o dosadašnjim uspesima našeg kluba, načinu na koji funkcioniše, daljim planovima, nameri da se Konstantin uključi u organizaciju Kupa Radivoja Koraća i o mnogim drugim stvarima, vezanim za košarku… Intervju prenosimo u celini

intervju parlicPRVI ČOVEK KONSTANTINA, PREZADOVOLJAN UČINKOM TIMA, NAJAVLJUJE DALJU EKSPANZIJU KOŠARKE U NIŠU

Parlić: Hoćemo Kup!

*Verujemo da Konstantin može uspešno da se uključi u organizaciju Kupa, to je prilika da nastupimo pred svojom publikom i da istovremeno zaradimo, jer želimo da produžimo sezonu učešćem u Superligi, a da se previše ne zadužujemo

*Svi ovi dobri vetrovi koji pune jedra niškoj košarci su posledica jednog dobrog timskog rada svih u klubu, u kojem svako radi svoj posao onako kako najbolje može i svi se trudimo da na optimalan način ispratimo ove momke, kojima grad Niš i sportska javnost grada mogu da se ponose-kaže Parlić

Nisu mnogo obećavali na početku sezone, a ni sada se u Konstantinu ne razmeću velikim rečima. Naravno, prija im serija od osam uzastopnih pobeda, kojom su skrenuli na sebe i pažnju celokupne košarkaške javnosti u Srbiji, ali u niškom klubu se trude da obema nogama ostanu na zemlji. Lideri Košarkaške lige Srbije već su ostvarili plasman na završnicu domaćeg Kupa, a na dobrom su putu da se nađu i u Superligi, sa našim predstavnicima u ABA ligi. Tim povodom razgovarali smo sa Urošem Parlićem, prvim čovekom niškom kluba o pomalo iznenadnoj renesansi niške košarke i daljim planovima kluba o kojem se u Srbiji govori sa sve većim poštovanjem:

Bili bismo lažno skromni kada bismo pokušali da sakrijemo da smo svi mi u klubu jako zadovoljni prikazanim igrama i rezultatima. Za postignute rezultate najzaslužniji su, prvenstveno, svi naši igrači i stručni štab i, po svemu što su pružili od početka sezone, vidi se da imamo i pravu atmosferu u timu, a prepoznaje se i rukopis našeg trenera. Podsetiću da je preuzimanjem tog “vrućeg krompira”, u jako nezgodnom trenutku za klub, rizikovao i trener Marko Cvetković, ali rizikovali smo i mi iz rukovodstva da za eventualni neuspeh snosimo najveći deo krivice. Međutim, na našu sreću, procene su bile dobre tako da sada, skoro dve godine kasnije, svi povećavaju ambicije gotovo do neralnog nivoa. Rekao bih i to da je u sve ove uspehe deo sebe uz ekipu i stručni štab ugradila i zaista mala grupa klupskih operativaca, koja se trudi da svi poslovi tehničke organizacije kluba budu obavljeni kako treba i da ostanemo u dobrom ritmu. Naravno, mnogo znači i to što se posluje domaćinski na realnim, zdravim osnovama tako da, napokon, imamo mnogo stabilniju finansijsku situaciju, jer smo u proteklih 20 meseci, do početka ove sezone, uspeli da saniramo veći deo nasleđenih dugovanja. Dakle, svi ovi dobri vetrovi koji pune jedra niškoj košarci su posledica jednog dobrog sveukupnog timskog rada svih u klubu, u kojem svako radi svoj posao onako kako najbolje može i zna i za svoj rad odgovara. Naravno, sve to može da bude još bolje, a i biće sigurno u nekom realnom vremenu-obećava, u menadžerskom maniru, prvi čovek niškog Konstantina Uroš Parlić.

I prošle i pretprošle sezone dešavalo se da tim veže nekoliko pobeda u serijama, a da potom igrači štrajkuju zbog nagomilanih dugovanja, ali Parlić veruje da sada nema bojazni da se slično ponovi i pokvari ovaj fantastičan rezultat koji je Konstantin ostvario na trećini sezone.

Ponavljam, nije nikome bilo lako. Od mog dolaska u klub prošli smo i kroz dobre i loše i neke jako teške trenutke, ali uspeli smo da svi zajedno steknemo međusobno poverenje i uvažavanje za svačiji rad i doprinos i ono na čemu, pored svačije odgovornosti za preuzete obaveze stalno insistiram, je da poznavanje košarke i struka budu odvojeni od ostalih funkcija u klubu. Grad Niš sada prilično redovno isplaćuje ugovorene transfere, novac se isključivo namenski troši, ekipa posluje finansijski skromno, ali se zarade igrača, stručnog štaba i svih u klubu isplaćuju uglavnom u ugovorenoj dinamici. Nije još sve idealno, da se razumemo, jer teško je u ovim vremenima doći do novca, pogotovo kada se zna da liga koju igramo nije isplativa, a klub ima dosta troškova za poslovanje i putovanja. Ali, iz utakmice u utakmicu tribine hale Čair su sve posećenije, jer znam da publika u Nišu poznaje košarku i prepoznali su veliku želju i timski duh I sada su u prilici da gledaju tim koji igra veoma dobro I uvek daje sve od sebe. I možda i najvažnije, na svim utakmicama igra se dobra i lepa košarka, na prilično zavidnom nivou. Svi u klubu se trudimo, zaista, da na najbolji način ispratimo ove momke, kojima grad Niš i sportska javnost grada zaista mogu da se ponose-kaže Parlić.

Prvi čovek Konstantina kaže da će dalji razvoj kluba ići u nekoliko pravaca:

Pokušavamo da popravimo marketing, da pronađemo dodatne izvore finansiranja, ali koliko je to teško pokazuje i ovaj primer: u ovih osam kola, iako smo sve utakmice dobili, nijednom nismo bili “prenošeni” na Javnom servisu Srbije što je, ipak, dosta važno i za popularizaciju košarke u Nišu i za bolji imidž kluba. Borimo se i dalje za publiku, iz kola u kolo, a za prethodne tri utakmice u Čairu davali smo besplatan ulaz, iako nam je važan svaki dinar za dobru organizaciju samih mečeva. Sa druge strane, želimo da poboljšamo i rad u svim mlađim selekcijama, da u neko dogledno vreme klub počne da stvara mlade, dobre igrače od naših i talenata u regionu, kao i da ostvarimo bolju saradnju sa ostalim košarkaškim klubovima u gradu. Imamo odličnu pionirsku selekciju, dobre trenere podmlatka, ali želimo uspehe i u svim ostalim kategorijama i na tome, kao na dugoročnom cilju, se već radi-napominje Parlić.

Košarka se dakle, rezultatima Konstantina ponajpre, na velika vrata vraća u Niš, a sva je prilika da će se i Kup Radivoja Koraća ponovo igrati u Čairu. U košarkaškim krugovima sve su glasnije tvrdnje da će Niš u februaru biti domaćin najboljim klubovima Srbije u borbi za trofej nacionalnog Kupa. Konstantin je već dobrim partijama u prvih osam kola obezbedio svoje učešće na Kupu Koraća, ali želi da učestvuje i u samoj organizaciji takmičenja:

Prošle godine smo u Nišu ostali bez, za grad skoro tradicionalnog Kupa Koraća, jer nije bilo finalnog dogovora sa Košarkaškim savezom Srbije. Tačno je da su oni svih proteklih godina, uz pomoć Regionalnog saveza Istočne Srbije, bili sjajni organizatori, ali verujemo da bi i Grad Niš i Konstantin, kao klub koji je nosilac razvoja košarke u ovom regionu, trebalo da uzmu učešće u organizaciji Kupa. Ne krijemo da u tome vidimo i priliku da zaradimo neka sredstva za klub, jer imamo velike ambicije da nastavimo istim ritmom i energijom što bi činilo izvesnijim da igramo i Superligu, a to će nam, naravno, pored još bolje košarke u Nišu, doneti i dodatne troškove. Ne želimo da se oslanjamo samo na gradski budžet, iako smo svi u klubu zahvalni Gradu na pruženoj podršci. Naša namera je fokusirana na sledeći cilj: da produžimo sezonu učešćem u elitnom takmičenju Srbije, a da se, pritom, previše ne zadužujemo. I zato moramo iskoristiti svaku priliku da igramo dobru košarku i istovremeno rasteretimo gradski budžet. Ovo je prilika za to i mi u klubu verujemo da je moguće pronaći model zajedničke organizacije kojom će biti zadovoljni i klub i savez i svi ljubitelji dobre košarke u Nišu-poentirao je Parlić.

Niš je nebrojeno puta pokazao da voli košarku, ali sve bi se uglavnom završavalo na dobrim organizacijama Kupa i dobrim posetama mečevima reprezentativnih selekcija, a potom bi usledio povratak u sivilo proseka. Sada je šansa da se načini možda i presudan korak napred i da naš grad postane stabilan košarkaški centar koji će imati važnu ulogu, najpre u Srbiji, a potom i u regionu. I ta šansa ne bi smela da se propusti.

Z.P.

Leave a Reply