Dan pre početka takmičenja u Košarkaškoj ligi Srbije, zemlji koja se ponovo diči svojom reprezentacijom, najznačajniji klub južno od Beograda predstavio je tim i ambicije u novoj sezoni. Konstantin će, nakon što je u minuloj sezoni ostvario najbolje rezultate u istoriji niške muške košarke, pokušati da zadrži već uspostavljene standarde, ali sa ekipom koja je, realno, slabija od prošlogodišnje. Bar za sada…

Niški klub, naime, nije doveo nijedno pojačanje, a iz prošlogodišnje ekipe otišli su Despotović, Barać i Obrenović, igrači koji su imali bitnu ulogu u rotaciji. Trener Marko Cvetković osloniće se na momke koji su ostali, s tom razlikom što će daleko veću minutažu dobiti Mladenović, Savić i Stojanović, trojica momaka koji su prošle sezone vrlo retko imali priliku da igraju. Ali, činjenica da je zadržao trenera, te igrače koji su već godinama u istom sistemu rada, onom koji donosi rezultate, biće ujedno i najveći Konstantinov adut u sezoni koja dolazi.

Shodno lepoj tradiciji, Konstantin je, uoči početka sezone, pozvao novinare na druženje u restoranu hotela “Ridžent” i tom prilikom predstavio igrače i novu garnituru dresova u kojima će igrati u Košarkaškoj ligi Srbije. Dresove je igračima podelio prvi čovek kluba Uroš Parlić:

Ove godine naš cilj je da se, pre svega, uzdignemo kao klub. Mnogo više pažnje posvetićemo marketingu u želji da imamo više publike i veću zastupljenost u medijima, a sa druge strane, mislimo i na budućnost, pa ćemo poseban akcenat staviti na omladinsku školu i rad sa mlađim kategorijama koje će sada biti potpuno u našoj nadležnosti, a u treneru Slaviši Stošiću imaćemo koordinatora rada u svim mlađim selekcijama. Ne rasipamo se novcem, trošimo koliko imamo, otuda i ekipa bez zvučnih pojačanja. Ali, verujem da imamo kvalitet i u igračkom kadru i u struci za još jednu dobru i uspešnu sezonu-nije Parlić želeo da upotrebljava velike reči i označava velike ciljeve u ambijentu u kojem mora da se vodi računa o svakom utrošenom dinaru.

Trener Marko Cvetković je upitan kako vidi stanje ekipe posle pripremnog perioda u kojem je Konstantin ostvario osam pobeda u devet odigranih utakmica:

Novi početak! Naravno, neću da kažem da krećemo od nule, jer iza nas je nekoliko uspešnih sezona, a najveći broj igrača je ostao i nalaze se u sistemu rada koji praktikujemo već dugo. Ali, promenili smo koncepciju tima. Mlađi igrači, koji prošle sezone nisu imali veliku minutažu, tačnije retko su i igrali, sada će dobiti priliku, biće uvršteni u rotaciju, pa ćemo videti kako će se to odraziti na igru i rezultate. Mi se još nismo pojačali, iz razloga što nije bilo nama dosptupnih igrača na tržištu, a oni koji su nam se nudili nisu se uklapali u neku našu timsku koncepciju. U svakom slučaju, i kada ih budemo dovodili, trudićemo se da to budu mladi igrači, koji će moći da nam pomogni i na koje ćemo moći da računamo u nekom dužem vremenskom periodu. Nadam se najboljem u smislu da će ovi mlađi uspeti da razviju talenat koji poseduju, a da će im stariji momci pomoći u tome i da ćemo istovremeno biti kadri da igramo dobru timsku košarku, koja će nam donositi i rezultate – rekao je Cvetković, koji u Konstantinu započinje i treću sezonu kao prvi trener.

Cvetković je potom govorio o glavnim konkurentima, iako nije naznačavao konkretne ciljeve tima koji predvodi. Ipak, poznavajući Cvetkovića, sigurno je da će se Nišlije svim silama boriti za mesto koje void u Superligu:

Trenutno se još ne znaju kompletni “rosteri”, ali po onome što smo da sada mogli da ispratimo, nekoliko ekipa su pojačanjima koja su dovele, jasno istakle visoke ambicije. Borac je doveo dobre igrače i po nekim imenima se možda i izdvojio kao najjača ekipa, Vršac se pojačao, FMP je standardno dobar i, uz već postojeće igrače, dobili su Apića i Davidovca koji nisu prošli u Zvezdi. Po nekim vestima koje imam, i Mladost iz Zemuna, novajlija u ligi, ima dosta dobar tim. Ove godine ima 14 ekipa u ligi, ispada se iz nje, pa treba očekivati zanimljiviju borbu nego prošle sezone. Gde smo tu mi, videćemo – oprezan je trener Konstantina.

Kao i prošle godine, Nišlije kreću iz Čačka i ponovo će imati dva vezana gostovanja na startu sezone:

Imamo vrlo težak raspored na početku. Ali, i prošle sezone je bilo tako, ali smo uspeli da težak raspored neutrališemo serijom od devet pobeda na startu, a kako će biti sada, videćemo. Nešto više o sopostvenom kvalitetu doznaćemo već u prvom kolu, u kojem gostujemo jednom od favorita lige. Borac se osetno pojačao i istakao ambiciju da se nađe u Superligi, a mi ćemo se svakako potruditi da odigramo što bolje i pokažemo se u najboljem mogućem svetlu ondašnjoj publici-zavšio je Cvetković svoje obraćanje novinarima na druženju u “Ridžentu”.

Kapiten Mladen Vitković je optimista, uprkos tome što će Konstantin imati jednu od najmlađih ekipa u ligi:

Još je, čini mi se, rano govoriti o ciljevima, pošto smo ove sezone u rotaciju uvrstili dosta mladih igrača, za koje treba imati puno strpljenja i razumevanja. Naša ekipa i bukvalno predstavlja spoj mladosti i iskustva i uveren sam u to da će svaki od igrača davati svoj maksimum kako bismo ponovili uspeh iz prošle sezone. Nadamo se najboljem, a to je, svakako, plasman u Superligu. Za druge znamo da su se pojačali, naročito Borac, Tamiš, Vršac i FMP i u ovim ekipama vidim i glavne takmace u predstojećoj sezoni – rekao je Vitković.

U prvom kolu, Konstantin će u subotu, od 19 sati, gostovati čačanskom Borcu, a u drugom odlazi na gostovanje Beovuku, novajliji u ligi. Prvi meč u Čairu, niški tim igraće 17. oktobra protiv Jagodine.

 

Konstantinovih 12

Konstantin je za predstojeću sezonu licencirao 12 igrača:

 

4. Vladimir Veličković (26, plej, 178)

6. Vladimir Đorđević (24, bek, 194)

7. Lazar Mladenović (20, centar, 202)

8. Dušan Stanković (18, krilni centar, 199)

9. Mladen Vitković (25, krilo, 200)

10. Strahinja Stojačić (plej, 23, 201)

11. Goran Ostojić (24, centar, 206)

12. Danilo Tasić (22, centar, 206)

13. Stefan Savić (19, krilo, 202)

14. Vukan Stojanović (19, bek, 194)

15. Nemanja Gudžić (25, krilo, 196)

17. Andrija Mitrović (15, krilo, 202).

Niški klub moći će da registruje i eventualna pojačanja, ali tek posle prvog kola, jer ima pravo na još četiri licence.

 

Rezultati u pripremnom periodu

 

Konstantin – Karpoš Sokoli (Skoplje) 76:65

Univerzitatea Krajova – Konstantin 88:85

Konstantin – Pirot 76:57

Konstantin – Zdravlje Leskovac 92:67

Konstantin – Jambol (Bugarska) 78:58

Konstantin – Napredak Aleksinac) 80:68

Konstantin – KK Niš 73:61

Konstantin – Levski (Sofija) 86:81

Konstantin – Stevensgade Kopenhagen 84:64

Leave a Reply