KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE: KONSTANTIN-DINAMIK 91:93 (19:24, 17:26, 26:22, 29:21)

 

Niš, 4.marta. Hala Čair. Gledalaca: 350. Sudije: Stefanović (KV), Ilić (NI), Krstić (AL). Trojke: Konstantin 36% (12/33), Dinamik 23% (7/30). Dvojke: Konstantin 63% (22/35), Dinamik 63% (24/38). Sl.bacanja: Konstantin 79% (11/14), Dinamik 71% (24/34). Skokovi: Konstantin 29 (24/5), Dinamik 41 (29/12). Asistencije: Konstantin 15, Dinamik 12.

 KONSTANTIN: Dojčinović 8 (3 sk, 4 as), Milojević 2, Kostić, Mitrović, Anđelković 14 (5 sk), Stojanović 4, Antić 27 (9 sk, 3 as, 4 il), Simović 5, Živadinović, Bogavac 13 (7 sk, 3 as), Živković 18 (3 sk, 3 as), Popović.

 DINAMIK: Stevanović 22 (4 sk), Ćirković 5, Milisavljević 9 (6 sk), Katnić 12 (4 as), Grušanović, Lazić, Gavrilović 8 (5 sk), Čakarević 13 (10 sk, 4 il), Radulović 4, Tornjanski, Frend 18 (5 sk, 4 il), Todorović 2. 

Pobeda im ništa značajno ne bi donela u konačnom plasmanu, ali prava je šteta što je Konstantin nije prigrabio u duelu sa jednom od dve vodeće ekipe takmičenja. Zaslužile su Nišlije srčanošću, odvažnošću, pa i prikazanom igrom da obore favorizovanog rivala, ali, kao i mnogo puta ove sezone, taj poslednji šut nije ušao kroz mrežicu. Antić se sam izborio za priliku, preoteo je loptu, postavio se na 6.75, praćen dvojicom čuvara, zaslužio je celokupnom partijom da baš on bude junak utakmice… Nije se dalo! Valjda je takva čitava sezona.

Konstantin je počeo malo konfuzno, pa je Dinamik brzo stekao 10:4, ali onda su Živković i Anđelković postigli trojke, Nišlije su očvrsnule u odbrani, Antić je borbenošću davao primer sa kakvim stavom treba da se igra. Pogodio je iz kontre za 12:12, do kraja četvrtine ekipe su bile u egalu, a onda je trenutak nepažnje koštao Nišlije boljeg rezultata na prvom mini odmoru. Nakon penala Andrije Simovića za 19:22, Katnić je „tačdaun“ dodavanjem pronašao potpuno zabroavljenog Milisavljevića koji sa zvukom sirene zakucava za 19:24 na kraju prvog kvartala.

Dva i po minuta nije bilo koša u drugoj četvrtini, Nišlije su držale nivo u odbrani, a onda je, u 16. minutu, Dojčinović trojkom izjednačio na 26:26. Nišlije su parirale i narednih par minuta-31:31, ali čim je „duža klupa“ Dinamika došla do izražaja započeo je sunovrat. Za nešto više od tri minuta završnice poluvremena beogradski tim je načinio seriju 19:5 za 36:50 na poluvremenu.

Svi su tada bili ubeđeni da će ostatak utakmice proteći u dosadnom „odrađivanju“, ali desilo se potpuno suprotno. Konstantin se trudio da što dostojnije parira favorizovanom rivalu, a trener Simić da ukaže što veću minutažu najmlađim igračima. Dinamik je, lakim poenima iz kontre i dominacijom Kimanija Frenda pod košem, stigao do ubedljivih 59:40, ali Nišlije nisu imale nameru da tek tako odstuknu. Nešto boljom odbranom i osmišljenijim napadom, Konstantin je smanjio na 49:60 i tada je Nikolić ponovo vratio Frenda u igru. Ipak, Antić je sa dve uzastopne trojke parirao visinskoj prednosti gostiju i smanjio na 55:63 i tada se i ono malo publike u Čairu razbudilo. Dojčinović je pogodio trojku, odmah potom Anđelković „flouter“, a Bogavac polaže ispod koša i Konstantin je prišao na samo 62:65. I onda su, u poslednjih 20 sekundi četvrtine, Nišlije sve „uprskale“. Prvo nisu zagradile koš posle promašaja Čakarevića, pa je Stevanović pogodio oba penala. Potom je Anđelković promašio iz ulaza, a Stevanović pogodio iz kontre. A onda je Dojčinović dodao loptu pravo u ruke Raduloviću koji je pogodio trojku sa zvukom sirene i, umesto „tesnog“ rezultata, Dinamik je na mini odmor otišao sa dvocifrenih 72:62.

Ipak, uspele su Nišlije da održe energiju, iako su se Bogavac i Živković mnogo trošili u duelima sa Frendom. No, Anđelković i Luka Živković su dalekometnom paljbom održavali Konstantin u latentnoj pretnji, na pet minuta do kraja bilo je 77:83. Antić je pogodio iz odbitka za 79:83, potom Bogavac iz zicera i penala, a onda i Antić pogađa vasionsku trojku i na tri minuta do kraja bilo je 85:85. Nišlije su potom odigrale dva loša napada, ali nije im manjkalo borbenosti, na 1:29 do kraja bilo je 91:92. Poslednje napade Dinamik je forsirao na 16-godišnjem Nemanji Kostiću, jer su Bogavac i Stojanović imali po pet penala, na 29 sekundi do kraja Konstantin je imao posed pri rezultatu 91:93. No, najpre je Kostićev šut pogodio obruč, ali Antić je preoteo loptu, šutnuo iz teške pozicije za pobedu, ali ona nije htela kroz mrežicu. Ostalo je 91:93, Nišlijama su za utehu bili su veliki aplauzi na završetku ove neočekivano uzbudljive i dramatične utakmice…

Čitav tim na konferenciji za novinare

Već nekoliko puta viđena scena u ove četiri godine ponovila se i u ovoj sezoni. Na konferenciji za novinare pojavio se čitav tim Konstantina, u želji da iskaže i jedinstvo, ali i nezadovoljstvo…

I ovom utakmicom smo pokazali da ćemo se do kraja maksimalno boriti za ovaj klub i ovaj grad. Ali, gotovo da smo prepušteni sami sebi. Ovi momci u poslednje dve-tri sedmice bukvalno gladuju, a osim direktora Tomislava Simića, niko da im se obrati. A videli ste kako izgaraju. Šteta je što nismo pobedili, zbog nas samih, sve je stalo u taj jedan šut koji nije ušao-rekao je trener Ivan Simić na konferenciji za novinare, dok su iza njega stajali svi igrači Konstantina.

WP_20170304_001

Njegov renomirani kolega Miroslav Nikolić najpre je aplauzom ispratio ove reči, a potom je izneo svoje viđenje:

Ne mogu da razumem da ovoliki grad kao što je Niš nema sluha sa košarku. Ovde su, izgleda, važni samo fudbal i rukomet, a na košarku ljudi dolaze samo kada se igra Kup. Što se utakmice tiče, Konstantinu svaka čast, borili su se muški. Moji stariji igrači su, izgleda, imali problema sa motivom, pa su loše igrali u odbrani. Na kraju, pobedili smo na suvi kvalitet, iako smo i mi klub u povoju, jer postojimo tek dve godine, a uspeh ne dolazi preko noći. Ipak, borimo se i ja sam zadovoljan kako napredujemo-rekao je popularni Muta posle utakmice.

Leave a Reply